Bolest ljubitelja macaka-macji parazit toksoplazma povezan sa shizofrenijom

Znate onu narodnu izreku "sto volis, to te i ubije" ili tako nekako. Pomislili ste vjerovatno na hranu, pice ili neko uzivanje. A da li ste pomislili na macku, svog kucnog ljubimca.

Ako je odgovor da i ustreptali ste , pretpostavljam da imate fobiju od macaka, ali to nema nikakve veze sa ovom temom. 
A ako niste, ne cudi me sto niste pomislili da vam macka moze nauditi vise od toga da vas ogrebe ili ugrize ili probudi nocu svojim mijaukanjem. 
Macke su predivna, slatka, umiljata stvorenja koja donose mnoga zadovoljstva, posebno djeci. A i sve se vise preporucuje druzenje sa mackama ili drugim zivotinjama osobama koje imaju depresiju ili neki drugi slican poremecaj. 

Jos jedno pitanje: jeste li culi za toksoplazmu gondii?
Trudnice, mame i zene koje se pripremaju za umjetnu oplodnju sigurno jesu. To je jedan parazit, protozoa, otkrivena prije nesto vise od 100 godina. Prvi slucaj koji je opisan u vezi ovog parazita cudnog imena je bilo rodjenje djeteta sa hidrocefalusom. To je, najjednostavnije receno, kada se mozak smanjuje a lobanja puni sa mozdanom tekucinom. Znaci, ona moze izazvati probleme u rastu i razvoju djeteta prije a i poslije rodjenja. 

I pogodite ko prenosi tog parazita. Ta divna stvorenja. Naravno i jos neka druga vise ili manje divna stvorenja, ali najcesce macka. Toksoplazma se izluci u izmetu macke i dugo dugo moze ostati u zemlji i odatle dospjeti preko ruku u necije tijelo covjeka ili zivotinje cije meso (nedovoljno termicki obradjeno) mozemo pojesti.
Prvi simptomi lice na gripu, a moze doci i do upale mozga i ostecenja ociju. Neke procjene govore da je polovina stanovnistva zemlje inficirana ali da vecina nema nikakve zdravstvene posljedice. Problemi se mogu pojaviti u trudnoci ili ako padne imunitet. 

Istrazivanja pokazuju da toksoplazma moze uzrokovati neka ozbiljna dusevna oboljenja. Djeca koja su bila izlozena kontaktu sa mackom imaju 2x veci rizik da ce oboljeti od shizofrenije. I to tezeg oblika . Postoji veza i izmedju infekcije ovim parazitom sa depresijom i samoubistvima i bipolarnim afektivnim poremecajem. 

Vecina ljudi misli da je shizofrenija povezana sa genima. To je tacno, ali ima i drugih uzroka. Mada se jos uvijek ne zna sta je tacan uzrok i koja kombinacija etioloskih faktora (uzroka) izaziva to oboljenje. Za sada se kod osoba koje imaju psihozu ne radi rutinska provjera ovog uzrocnika. 

Medjutim , sve je vise dokaza da toksoplazma moze izazvati sliku shizofrenije.  Sto znaci da treba obratiti paznju i na macke kao prenosioce ovog uzrocnika posebno ako su u blizini mala djeca.

Ovo su sve podaci iz naucnih istrazivanja, jedan naucnik je cak nominovan za Nobelovu nagradu. A da bi to mozda moglo biti tacno kaze i ona narodna "Izludice me ova moja macka".

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...