E-PSIHIJATRIJA

Online savjet psihijatra? Skype konsultacije i psihoterapija.
Pruzanje usluga u domenu psihijatrije putem savremenih sredstava komunikacije je novija oblast, ali oblast koja postaje sve popularnija.
Efikasnost pruzanja pomoci putem interneta i u direktom kontaktu terapeuta i klijenta je ista, pokazuju istrazivanja.
 online konsultacije sa psihijatromNekima ovaj vid komunikacije vise odgovara iz raznih razloga. Neki od razloga su anonimnost, povjerljivost, osjecaj sigurnosti i komfora sopstvenog doma u odakle se razgovori obavljaju, dostupnost terapeuta zbog udaljenosti i sl, razgovori na sopstvenom jeziku, manji troskovi.

Posebno je pogodan za one koji zive u inostranstvu i teze mogu pricati o svojim osjecanjima i tegobama na stranom jeziku, ili  zbog  razlike u kulturi i drustvenim normama izmedju njih i teraputa..

Pogodno je i za one osobe koje zive daleko od terapeuta koji im moze pruziti odredjeni vid pomoci.
Korisno je i u nekim posebnim situacijama kao npr kada osoba zbog anksioznosti ne smije izaci iz kuce, te se ovaj nacin pomoci moze koristiti u pocetnim fazama lijecenja.

Naravno, postoje i razna ogranicenja ovog nacina komunikacije. Ja ih najvise vidim u problemima koji nastaju zbog nemogucnosti pracenja neverbalne komunikacije u potpunosti, kao i u tehnickim problemima koji nastaju zbog povremene lose internet konekcije. Znacajna su i ogranicenja u nemogucnosti saradnje sa odgovarajucim sluzbama ili strucnjacima u hitnim stanjima ili kada je potreban multidisciplinarni pristup rjesavanju problema.

U nekim zemljama fondovi zdravstvenog osiguranja priznaju ovaj vid terapije kao i direktan kontakt "oci u oci" u ordinaciji, a u drugima jos uvijek nisu prepoznali kapacitet i mogucnosti ovog nacina pruzanja pomoci.

Komunikacija se moze odvijati putem dopisivanja na chat, e-mail, ili razgovorima putem skype-a, vibera, whatsapp-a sa ili bez video kamere.

Nakon sto izaberete svoj nacin komunikacije, obratite mi se mejlom, putem formulara za kontakt ili direktno se zakazite preko programa za zakazivanje, radi dogovora o prvom razgovoru. Potom cete dobiti obrazac koji sadrzi pitanja u vezi problema zbog koga se javljate, te prijedlog dogovora o nasoj saradnji i uputstvo o placanju.

Book an appointment with Adaptavant at Ascendas using SetMore

Vise podataka pogledajte na stranicama koje se odnose na izabrani nacin online pomoci.

Ova vrsta pomoci nije za one koji boluju od tezih mentalnih bolesti i za suicidalne, jer za njih postoje bolji nacini pomoci.
Ukoliko budem smatrala da za Vas postoji nacin terapije koji bi Vam vise odgovarao i brze pomogao, dobicete odgovarajuci prijedlog.

VAZNA NAPOMENA:Odgovori na anonimna pitanja i preporuke ne predstavljaju terapiju, nego samo smjernice za dalje postupanje koje su uopstene i zasnovane na podacima koje ste saopstili u poruci i psihoedukativnog su karaktera. One nikako ne mogu predstavljati terapiju ni u kom smislu. i ne mogu zamijeniti razgovor sa psihijatrom. Savjetovanje je interaktivan proces u kome terapeut ne daje savjet, vec pomaze osobi da sama napravi procjene, uvide, donese odluke... a ne da ponudi gotova rjesenja.
U slucaju hitnih stanja potrebno je da se obratite direktno u nadleznu zdravstvenu ustanovu.

 dr Sladjana Onrust,psihijatar

Procitajte i :
Prvi razgovor sa psihijatrom-kako to izgleda
Kome je namijenjen ovaj blog
Mentalno zdravlje u doba modernih tehnologija

..................................................................................................................
e-mail:moja_saveta@yahoo.com
skype:doktor SOS
....................................................................................................................

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...