strah od vadjenja krvi

Plasite li se ici doktoru, pregleda, vadjenja krvi, igle ili drugih medicinskih intervencija?
Iskreno, niste jedini.
Ako jos zbog tog straha izbjegavate ici doktoru, onda sem fobije imate vjerovatno i neki ozbiljan zdravstveni problem..ili cete ga uskoro imati, jer zapustate svoje zdravlje.

Dok sam bila mladi ljekar i radila na Internom odjeljenju sretala sam cesto ljude sa vrlo ozbiljnim zdravstvenim problemima, tzv.
" zapusteni slucajevi" koji su sebe skoro dovodili do smrti ili u najmanju ruku teske patnje, jer su se plasili ici doktoru.
Kasnije, kao psihijatar nisam imala niti jednog pacijenta da se obratio za pomoc zbog tog problema. Uglavnom su dolazili zbog neceg drugog, cesto depresije ili panicnog poremecaja, a strah od vadjenja krvi, doktora i slicno su pokazivali "tek usput" i nisu smatrali da se tog problema mogu "osloboditi".

Evo dva primjera kako to izgleda


Nazalost, vidjeli ste to i u videu, mnogima je smijesno ovako ponasanje tokom vadjenja krvi. Nije nimalo smijesno, ovi ljudi zaista pate i misle da ce im se desiti nesto zaista strasno.

Strah od igle, krvi i medicinskih intervencija je dosta cest. On je najcesce naucen ili posljedica nekog loseg iskustva.
Od ostalih strahova i fobija se razlikuje po tome sto se kod njega aktivira parasimpaticki nervni sistem, a ne simpaticki, tako da ove osobe sem neprijatnih tjelesnih simptoma koje tumace kao znak predstojece katastrofe, cesto kolabiraju, jer im padne krvni pritisak. Cesto se javlja i reakcija gadjenja, pracenja nagonom za povracanje.

Ko jednom dozivi ono neprijatno iskustvo, pocne ga se plasiti i izbjegavati neku medicinsku intervenciju i odlazak doktoru, cak i po cijenu sopstvenog zdravlja. Sve dok ne bude primoran da zbog zdravstvenih problema ponovo krene doktoru.

Srecom, i za ovo ima lijeka.
Naravno, najbolje je prevenirati da se ne razvija ova fobija kod djece, ali ako ona vec postoji onda se moze lijeciti.
Mogu se koristiti privremeno lijekovi, ali definitivno se prevazilazi psihoterapijom. Svaka vrsta psihoterapije moze pomoci, a najkorisnija je kognitivno-bihejvioralna. Ona se zasniva na korekciji pogresnih uvjerenja u vezi neke medicinske intervencije, prevladavanju straha od straha i postepenom izlaganju da bi se prevazisao strah.
Evo jednog iskustva u prevazilazenju ove fobije (engleski)

Ako imate ovu fobiju, potrazite pomoc da ne bi zapustili svoje zdravlje .


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...