Zovem se Depresija

Dobar dan, zovem se Depresija.

Reci cu vam par rijeci o sebi, da se bolje upoznamo. Mozda se vec i znamo, a da vi to ne znate. Ja znam zaista puno vas ljudi, sa nekima sam cak nerazdvojna drugarica.

Moje ime je cesto, skoro svaki cetvrti stanovnik ove vase planete Zemlje nosi moje ime. Tako da imam puno familije ovdje. Bas mi se svidja to sto sam toliko popularna. Znate, to je zato sto sam ja vazna, snazna, dugotrajna, uporna. A priznajem pomalo sam i zlocesta, jer je moje zivotno opredjeljenje da mucim i patim sebe i druge i ne dam im da zive zivot kakav oni zele. Toliko sam ojacala da je moje popularno ime sve cesce.

Inace, dolazim iz Mozga. To je jedna posebna, vrlo komplikovana planeta, jos uvijek pomalo neistrazena i nejasna. Na njoj inace sve super funkcionise dok se ja ne rodim. Ja tada sve zablokiram preko stanovnika Mozga Serotonina i Noradrenalina. Oni su malecni, ali vazni i stalno rade. Ja ih posaljem ustvari na spavanje, dam im pauzu da ne rade, oduzmem im cokoladu, ne dam im se vise kretati. I oni se povuku, odu negdje. Gdje, ne interesuje me, a nije ni vazno. Vazno je da tada zavladam JA.

Moja vladavina je vrlo podmukla. Pocnem postepeno da umaram, da blokiram lijepe stvari, smijanje, spavanje, seks. Uh, sto me bilo kakvo uzivanje nervira. Toliko me razbijesni da odmah naredim prekid svih aktivnosti i apsolutno mirovanje, lezanje u krevetu i gledanje u jednu tacku. I da se nije slucajno ko nasmijao u mom prisustvu, inace odoh ja u drugu sobu. Kada sam ja tu, nema potrebe ni da se jede. Na to sto neki kazu da treba jesti, ja odgovorim : "Da, da hocu" i nastavim po svome. Nekad izgubim i po 10 kila.
A cula sam da neki moji imenjaci vole da papaju i sve redom onda pojedu, posebno cokolade. Misle bice im bolje, da ce Serotonin i Noradranelin opet da se probude i izadju, pa da ce postati Laka Depresija. A ustvari oni se, za razliku od mene koja postanem jako mrsava, udebljaju i onda sebe muce da su ruzni, da ih niko ne voli takve, ljute se na sebe, krive sami sebe, optuzuju jos vise nego inace...ma zamislite samo te divote sta sve sebi mogu da kazu ruzno. Bas su prava pravcata Depresija. Tako da postanu jos Teza Teska Depresija.
A sto se tice spavanja tu sam specijalista za ne dati spavati. Nema zaspati kad hoces, volim probuditi po noci, pozvati u posjetu najruznije snove. Ujutru rano probudim i ne dam ponovo zaspati i onda mucim sa neraspolozenjem. Eh, sto znam iscrpiti, to znam samo ja.

I znate sta mi Depresije jos radimo? Volimo da stalno prevrcemo sta je bilo nekad davno, kao da se to sad desava, da preispitujemo da li smo sta mogli uraditi bolje, da sebe krivimo za ono sto je bilo i sto nije bilo.. I naravno crna boja nam je omiljena. Sto crnije to bolje, bijela i ostale boje su bljak.

Nekada sam posebno raspolozena pa umjesto da izazivam neraspolozenje, ja se pravim da je sve OK. Ali zato sve boli, ili boli malo ovo, malo ono. Stalno se na nesto zalim, nikad mi nije pravo. Doktore zbunim za cas i ne znaju sta ce samnom, pa me salju nekim svojim drugarima na slikanja i preglede. I druge isto zbunim, to mi dodje nesto kao hobi. Kazu pa tebi nije nista, sigurno je stres. A neki su opasni po mene pa kazu "Pa to si  ti, Depresijo. Sad cu ti dati nesto jako dobro za Serotonin i Noradrenalin da se vrate, opet su negdje nestali". A ima i onih sto kazu " Ajde, trgni se malo, nije to nsita, sve je to u tvojoj glavi ". Ti me jos vise ojacaju, posebno ako preporuce i mojoj familiji i prijateljima da mi tako govore. To nerazumijevanje mi je slatkis, od njega ojacam najvise.

Uh, bas sam se raspricala. Ja inace ne pricam puno, vise cutim, nekad placem, a nekad i ne. Ali mi zato stalno prolijecu misli, kako je sve bezveze, pa i zivjeti, nema nikakvog smisla.. Tu sam specijalista da izmislim one najgore i da budem ubijedjena da su one tacne iako svi kazu da nije tako. Ali ja necu nikoga da cujem ni da poslusam. Hocu da se mene poslusa i razumije. Je l ' de da sam sebicna, sve bih da bude po mome. Ma nisam, to vas ja samo testiram da vidim da li me razumijete. 

Moji najveci neprijatelji su smijeh, sala, dobri prijatelji, podrska i razumijevanje. Setnja i svaka fizicka aktivnost su jako stetne za mene. Uzivanje u necemu, zadovoljstvo, sredjena frizura, sminkanje, dotjerivanje su mi neprijatelji br.1. Zdravu i redovnu ishranu i spavanje ne podnosim nikako. Od njih postajem Laka. Prihvatanje proslosti takva kakve je i da se nece promijeniti mi je nepodnosljivo. A prihvatanje sebe sa svim sto mi se do sada dogodilo i onakve kakva jesam nezamislivo.
Samo mrtva bih pristala na razgovor sa nekim ko se razumije u nas Depresije, posebno ne na te razgovore sa cudnim imenom (o.a. kognitivno bihejvioralna psihoterapija) i antidepresive. Oni djeluju u srediste planete Mozak i to bas na Serotonin i Noradrenalin sto sam otjerala. Mene oslabe s tim, od Teske postanem prvo Umjerena, pa Laka i onda nestanem.

I zato da se nije neko usudio bilo sta od ovog uraditi, a kamoli sve to.

Eto, predstavila sam vam se u punom svjetlu. Mada imam ja jos caka za upropastiti nekome lijep zivot, ali o njima neki drugi put.  Sta mislite o meni i da li se mozda vec znamo.



zakazi skype konsultaciju
Book an appointment with Adaptavant at Ascendas using SetMore

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...