Covjeculjak - kako nas mozak vidi nase tijelo

Htjedoh pisati o jednoj korisnoj internet aplikaciji koja se pojavila na nasem govornom podrucju. Ona pomaze da djeca sto je moguce vise razviju svoju inteligenciju. Ustvari stimulise intelektualni razvoj  djeteta u ranom periodu zivota. Dio materijala u ovoj aplikaciji je zasnovan na NTC programu i ucenju dr Ranka Rajovica. 
Do sada ste sigurno culi za njega i njegov program, a culi ste i da izmedju ostalog, preporucuje da se djeca igraju, skacu, vrte, i igraju sve sto im padne na pamet. Covjek je rekao ono sto odgovara zdravom razumu, sto svi znamo, a malo primjenjujemo... i cega se mi malo stariji, pa i ja, sjecamo da smo do u beskonacnost radili.


Kao sto rekoh htjela sam pisati o aplikaciji koja nudi materijale za ucenju kroz igru. Ali sam shvatila da vam je ne mogu ispricati, a da vam ne pokazem ovog malog covjeculjka koji se nalazi u glavi svakog od nas. Reci cete mozda, posto vam ovo pise psihijatar, da se to odnosi na neke psihoticne sadrzaje. Ne, ne . Ma, ne!
Da, svaki covjek ima svog covjeculjka u jednom dijelu mozga i to ne znaci da je "suma-se" kako smo nekad kao djeca govorili. Usput, kad smo vec kod toga, da napomenem da nam se nekada stvari mogu ciniti cudnima, a da nisu znak neke mentalne bolesti. Ali to je tema za neki drugi put.

Dakle, nas covjeculjak je slika koju nas mozak ima o pojedinim dijelovima tijela. Sto neki dio tijela ima vise nervnih zavrsetaka i "vazniji"je, to je njegova prezentacija u nasem mozgu veca.
Eto pogledajte sliku naseg covjeculjka i crtez dijela mozga i koliku povrsinu zauzima koji dio tijela.


Nas covjeculjak ima velike ruke i prste, sto znaci da su oni jako vazni. Dr. Rajovic sugerise da je vazno stimulisati i razvijati ovaj dio tijela. Kada djeca npr igraju stalno video igrice sa dva prsta, ostali dijelovi mozga za ostale prste  "zakrzljaju" i eto problema. 
A neki dijelovi tijela zauzimaju manju povrsinu nego sto bi ocekivali, zar ne :)

Posto se neki dijelovi tijela projektuju u "velikom dijelu mozga" onda ih treba stimulisati. Koristenjem tih dijelova tijela povecava se broj neurona i mozak se pravilno razvija. Sto je vise neurona i sinapsi (spojeva) izmedju njih to ce i inteligencija biti veca. I to sve sto je moguce vise do 7-e godine zivota.


U sljedecem postu onda o aplikaciji koja je dobra za vase dijete i da ono bude sto je moguce inteligentnije. 
I jos par pitanja ili zagonetki ....


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...