Kako biti sretan i kad se cini da je to nemoguce


Sam je mladic od 17 godina. On je srecan i pored toga sto boluje od neizljecive bolesti zvane progeria. On je jedno od 4 miliona djece koje oboli od nje.

Samova zivotna filozofija je jednostavna.
Nazalost cini mi se kao da, iako je ova filozofija rasirena, je primjenjuje samo onoliko ljudi koliko i ima osoba oboljelih od progerije na ovom svijetu. 

Progeria je rijetka bolest kod koje dolazi do brzog starenja jako rano. Nastaje zbog mutacije jednog gena i ne prenosi se sa roditelja na dijete, neko do ostecenja ovog gena nastaje brzo nakon zaceca. Zbog ostecenja ovog gena u celijama tijela se nakupljaju aminokiseline koje se ne mogu razgraditi i izbaciti i zato celije tijela prerano umiru. Tijelo propada, ali inteligencija i emocionalni zivot su ocuvani.

Dijete se rodi zdravo ali vrlo brzo pocinje da zaostaje u tjelesnom rastu i razvoju. Oko 2 godine postane jasno da je dijete obolilo od ove bolesti. Djeca ostaju mala, visine do 100 cm i teska do oko 13 kg. Zive u prosjeku oko 12-13 godina. A eto Sam je dozivio 17 godina, i nazalost oko mjesec dana nakon ovog govora je umro. 

Ovo su tri principa njegove zivotne filozofije:

  • Budi Ok sa onim sto ne mozes uciniti, jer ima toliko toga sto mozes.
  • Okruzi se sa ljudima sa kojima zelis biti.
  • Nastavi se kretati naprijed i uvijek nadji nesto cemu ces se veseliti, ma koliko to bilo malo.



Pogledajte sta je Sam jos rekao i o svojim snovima i svom zivotu u ovom videu

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...