gdje je kraj brigama

Marija se brine svaki put kad njen sin Marko sjedne u auto da bi se nesto strasno moglo desiti.. Marko je mladi vozac, ali mu u sticanju iskustva nece pomoci Marijina stalna briga. Cak ga pomalo smeta njeno stalno zvanje telefonom dok vozi i moze mu i odvuci paznju od upravljanja autom.  Mariji moze briga isto  stetiti jer je pod stresom , pocnu se luciti hormoni stresa u vecim kolicinama i ako duze brine moze joj pasti i imunitet.


Marija to zna i pokusava da se ne brine, cak sebi kaze  da ne smije da brine. Ali tek tada misli samo na to sta ce se desiti i ne moze da se smiri dok joj se Marko ne javi da je sretno stigao.

Razumljivo je to da ne moze prestati misliti kad sebi kaze da prestane. A i istrazivanja su pokazala da sto to covjek vise  pokusava vise ce i misliti. Evo npr ja cu vam sad reci: "Nemojte  pogledati kroz prozor"  I sta se desava?



Kod brige su prisutna razmisljanja tipa:
"Treba da brinem, jer cu na taj nacin sprijeciti neku katastrofu koja bi se mogla  desiti"
"Ne smijem brinuti, jer mi to steti".
 "Ne brinem dovoljno, a trebao bih".
"Ako nesto opasno moze da se desi treba da brinem i da budem konstantno okupiran razmisljanjem o toj potencijalnoj opasnosti"
"Ako unaprijed brinem necu se iznenada uplasiti".
"Bilo bi neodgovorno od mene ako ne bih unaprijed mislio o mogucim opasnostima."

Da li se zaista brigom moze sprijeciti da se nesto desi ili se covjek samo iscrpi, pa onda ne moze pomoci ili rjesavati problem ako to bude stvarno potrebno. Pogledajmo realno, koliko puta se zaista nesto i desilo, tj koliko puta se nije nista desilo. A to nije zato sto se  covjek brine nego zato sto se stvarno nista nece ni dogoditi, jer nije opasno onako kako to covjek u svojoj glavi zamislja, tj katastrofira.

Ako se covjek brine,  dobro je da se zapita ima li nesto sto moze da uradi, ako ima treba to uraditi. Ako nema bilo bi dobro prestati brinuti, jer svejedno se ne moze uticati na tok i ishod . Naravno, bilo bi dobro i prihvatiti sebe bez obzira na ishod kao osobu koja je sklona brizi, a sto bi narod rekao kao "panicara".

Buduci da se covjeku kroz glavu vrti da mora da brine, onda treba dati mozgu nesto drugo o cemu da razmislja i sta  da "zvace". Moze se pokusati sa : Sta je to dobro sto bi moglo da se desi? Npr. Marko bi mogao da uvjezba voznju, postane sigurniji u sebe, sretan da mama ima povjerenja u njegove sposobnosti.

Ako ne mozete sami  rijesiti problem brige, ako briga traje duze vrijeme, ako vas ometa u svakodnevnom funkcionisanju potrazite pomoc strucnjaka. Danas se ona odllicno moze lijeciti lijekovima i psihoterapijom ili njihovom kombinacijom.

Marija je danas opustena zena koja u svemu trazi lijepo, a ne ruzno, a Marko konacno se ne stidi pred drugarima sto ga mama zove non-stop .

.........................................................................................................................................................................................
 
e-mail: moja_saveta@yahoo.com
skype: doktor SOS

www.facebook.com/Moja.Saveta
..................................................................................................................................................................................
 

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...