Depresija- Prorocanstvo Svjetske zdravstvene organizacije se ispunjava?

Ostalo je jos samo 5 godina da vidimo da li ce se cuvena prognoza Svjetske zdravstvene organizacije ostvariti.. 

Naime, do 2020 godine depresija ce postati druga najcesca bolest na svijetu i od nje ce bolovati svaka cetvrta osoba. Npr. u vasoj cetvoroclanoj porodici jedna osoba ce patiti od depresije. Ko ce to od vas biti, vi ili neko vama drag? Da bi sebi ilustrovali koliko smo okruzeni sa depresivnim ljudima, zamislite vas stari razred iz srednje skole od 30 ucenika. Prema ovim predvidjanjima, bar 7 skolskih drugara je depresivno. Imate li vec neku ideju ko bi to mogao biti. Nadam se da niste i vi jedan od njih.

Kako da znate da li  bas vi niste taj cetvrti?

Boli li vas stalno nesto i neke stvari koje su vam bile interesantne ranije, sada vas zamaraju i jednostavno vam se ne da. Lose spavate, debljate se ili mrsavite. Stalno ste tmurnog raspolozenja, problema ima ali nisu bas toliki da se osjecate stalno nezadovoljno i neraspolozeno. Umorite se puno ranije nego prije? I to sve traje malo duze, a ne samo par dana? Sumnjate na slabokrvnost, stitnu zlijezdu, stres, neimastinu, previse posla, ali ne i depresiju. Zasto ne bi uradili test da vidite da li je ipak ona u pitanju. 

Ako je odgovor da, ne okrivljujte test, vec poduzmite aktivnosti da je sto prije izlijecite. Evo i par savjeta kako da sami sebi pomognete:
  • Ako se radi o blazoj depresiji, onda je potrebno da se odmah aktivirate i fizicki i psihicki. Redovno se bavite nekom fizickom aktivnoscu, setnja, sport, rad u basti ili sl.
  • Provedite sto je moguce vise vremena na otvorenom i na dnevnom svjetlu.
  • Okruzite se pozitivnim ljudima , nasmijte se , opustite se. Provodite vrijeme sa svojim najblizim i najdrazim osobama, sa svojom porodicom.
  • Alkohol, droge, sredstva za smirenje mogu i sami izazvati depresiju i preporucuje se apstiniranje od istih.
  • Jedite zdravu hranu, pijte dosta tecnosti, redovno i dovoljno spavajte.
  • Sjetite se hobija i zadovoljstava koje ste imali prije nego sto ste postali depresivni i sto prije pocnite da ih ponovo prakticirate.
  • Sjetite se svojih dosadasnih uspjeha i postignuca i pohvalite sami sebe svaki dan.
  • Budite svjesni sadasnjeg trenutka, korisite sva svoja cula da osjetite ljepotu sadasnjosti, i da shvatite da je proslost bila i da se vratiti nece, a da buducnost tek dolazi.
  • Ako je depresija reakcija na stres i zivotne okolnosti potrazite pomoc strucnjaka da vam pomogne da unaprijedite svoje vjestine za rjesavanje problema i da povecate svoje samopouzdanje i realnije sagledate svoje mogucnosti.
  • Kod blazih depresija uz ove opste mjere preporucuje se psihoterapija kao prva linija pomoci. Sve su psihoterapije dobre, ako je odnos sa terapeutom dobar, a posebno se efikasnom pokazala  kognitivno-bihejvioralna psihoterapija.
  • Porodica cesto ne razumije sta se desava tokom depresije sa njenim oboljelim clanom i zato je vazno da svi budu dobro informisani o ovoj bolesti.
  • Citajte knjige, savjete o depresiji, razgovarajte o tome. Danas na internetu ima puno korisnih tekstova, a ima i puno raznih knjiga za samopomoc.
  • Danas postoje zaista odlicni lijekovi za lijecenje depresije i dostupni su i u nasoj sredini. Vrlo su efikasni i sa puno manje nezeljenih efekata nego lijekovi koji su ranije koristeni. Tako da je sve manje osoba koje su depresivne i ne reaguju na lijecenje. Za svakoga ustvari postoji lijek, treba biti strpliv i uz pomoc strucnjaka naci dobru kombinaciju terapija. Sve cesce se susrecem sa dokazima da novije metode lijecenja depresije, a koje jos nisu prisutne kod nas, daju nadu da uskoro nece biti neizljecivih depresija. To je npr. trankranijalna magnetna stimulacija, kojom se stimulisu odredjeni dijelovi mozga i osoba gotovo istovremeno sa provodjenjem  terapije bude bolje. A ko zna mozda cemo depresiju uskoro lijeciti i sa nekim lijekom protiv upale, jer istrazivanja zadnjih godina pokazuju da je to bolest metabolizma celije ili upalna bolest.


Depresija je bolest koja sem sto je cesta, ima mnoga lica i mnoge uzroke. I obavijena je velom tajne i stida. Mozda je bas zbog toga toliko cesta. Velikih tajni u vezi nje vise gotovo da i nema. Tajnovitost i stid u vezi nje je rezultat nase maste i neinformisanosti. Stoga informisite se i odmah poduzmite adekvatne korake da ne budete onaj cetvrti. I potrazite bez stida pomoc strucnjaka, jer je to za vas dobro.

Kada vas sad upitam da odgovorite na pitanje iz naslova da li ce se ostvariti prorocanstvo o depresiji, bilo bi mi drago da mi odgovorite :

...............................................................................................................................................
e-mail:moja_saveta@yahoo.com
skype:doktor SOS

...............................................................................................................................................

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...