Kako da se prestanem osjecati beznadezno

Jeste li se i vi nekada osjetili beznadezno. Da vam je dosta svega i svakoga. Da kazete sebi da vise ne mozete. Kao da ste satjerani u cosak i da ne vidite vise izlaza.
Prolaze li vam kroz glavu neke od ovih misli:
            „Cemu vise ovo sve?
            „Moj zivot je bezveze i nikada se nece popraviti!”
            „Nikad vise necu moci dobiti ono sto zelim!”
            „Bezveze je da dalje pokusavam”
            „Nema vise dobrih ljudi, svi su postali iskvareni i niko ne bi nista pomogao”
            „Kao da sam uklet, sve sto radim nista ne uspije”
            „Previse sam star za novi pocetak, nema sanse da uspijem”

Ako imate ovakve misli niste jedini. Ovakva razmisljanja i gubitak nade, besperspektivnost mogu nastati kao posljedica okolinskih faktora, prolongiranog stresa i u okviru depresije od koje danas pati veliki broj ljudi.

Ako zaista vjerujete da je zivot beznadezan i da je svaki pokusaj promjene i poboljsanja unaprijed osudjen na propast, odmah u startu ste se predali i naravno da necete uspjeti. Ispunice se vase prorocanstvo.
A ustvari nije tako.

Evo preporuka psihologa Roberta Leahy kako da prevladate osjecanje beznadeznosti:

  1. Dovedite u pitanje svoju bespomocnost
Da li ste zaista bespomocni kako sto mislite? Donesite odluku da hocete da preispitate svoju bespomocnost. I onda polako krenite da je testirate. Ponasajte se kao da se ne osjecate bespomocno. Pri tome podrzite sebe u svojoj namjeri sa optimisticnim izjavama kao npr: „Hajde da pokusam izvuci najbolje iz ovoga..hajde da probam da se zabavim i pored svega”.
 Nadjite se sa prijateljima, izadjite u setnju, pronadjite nesto sto vas cini aktivnim i sto vam „puni baterije”. Na pocetku to nece biti lako, ali poslije donose rezultate.

  1. Pokusajte nesto novo i drugacije
Mnogi misle da su probali sve da se izvuku iz ovog stanja beznadeznosti. Uradili su razne stvari, pokusali terapije i lijekove, razne nezdrave nacine, npr. prekomjerno pijenje alkohola i sl. I nista nije pomoglo. No postoje razne druge metode, npr tehnike lijecenja i kombinacije lijekova.
A sem toga mozda da pokusate i nesto novo sa sobom, npr da prestanete da se brinete, zalite, budete zavisni, ljubomorni, izbjegavate ili odgadjate neke aktivnosti ili ljude, da se suocite sa svojim strahovima. Prestanite da stvari i dogadjaje oko sebe dozivljavate licno. Kad god radite nesto od ovoga sjetite se da to jednostavno ne funkcionise i da bi bilo dobro da pokusate na neki drugi nacin. Npr da prihvatite ono sto se ne moze promijeniti, da prihvatite neprijatnost, neuspjeh, greske, da niste savrseni, da budete zahvalni  za ono sto imate.

  1. Usmjerite paznju na ono sto nije beznadezno
     Toliko ima stvari i oblasti zivota u kojima funkcioniste i koje su dobre. Samo vi ih uzimate zdravo za gotovo i svu svoju paznju usmjeravate na jednu oblast u svom zivotu. Npr ako ste se upravo razveli. Da,  to je lose i nepovoljno u ovom trenutku, ali ne znaci da je sve beznadezno.Pogledajte samo na one druge oblasti u vasem zivotu u kojima ste uspjesni. Prestaniti lupati glavom o zid da bi prosli kroz njega, udjite na vrata koja su otvorena. 
     Tako je puno lakse.

  1. Shvatite da nijedna stvar u vasem zivotu nije neophodna da bi bili sretni
Sto je jednom covjeku vazno drugome nije. Ono sto vam je vazno, ma koliko se drugima cinilo beznacajno, je nesto sto vam se cini da bez toga ne mozete zivjeti. I zato je toliko vazno u nasem sistemu vrijednosti. Medjutim, koliko zaista ima stvari bez kojih covjek ne moze zivjeti? I sjetite ste da ste prije toga necega sto vam je jako vazno zivjeli i mogli biti srecni. Ako ste mogli onda sto ne bi mogli i sada. Sjetite se toga i  pocnite zivjeti .








  1. Pocnite cijeniti sadasnji trenutak
Obratite paznju na ono sto vas okruzuje, sto se desava, sto registrujete svojim culima. Npr da li je dan suncan, cvrkucu li pticice, da li vam je hladno ili toplo, na cemu sjedite, kakve zvuke cujete, mirise osjecate. Primijetite svoje disanje, udahnite i polagano izdahnite, osjetite pritisak svojih stopala o pod. Jedino je sadasnji trenutak prisutan, proslost je vec prosla, a buducnost jos nije dosla. Jedino sto imate je sadasnji trenutak, i zivite svoj zivot upravo sada. I zaboravicete na bespomocnost.

A na kraju krajeva istina je da vi niste nikada bespomocni mada vam se moze uciniti da je tako.


..................................................................................................................................................................
e-mail:moja_saveta@yahoo.com
skype:doktor SOS
...................................................................................................................................................................

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...