Zdravlje i samopouzdanje: „Pa kako onda tvoja drugarica moze od jedne greske postati magarica i to jos glupa magarica?”


Pokusah se sjetiti par korisnih izreka o zdravlju, ali ni jedna mi ne dolazi na pamet, sem onog da ako nismo zdravi dzaba nam sve drugo.Konsultovala sam naravno svog prijatelja Google i izdvojih ova 3 citata koja mi se nekako ucinise najvaznijim, a povodom danasnjeg Dana zdravlja.

„Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja, sve je ništa”, rekao je Sopenhauer

A Cehov se slaze sa njim: „Zdrav čovek ima hiljadu želja. Bolestan samo jednu.

I Dzim Ron jos dodaje: „Vodite računa o svom tijelu. To je jedino mjesto gde možete da živite.”

No, ne bih ja sad pricala o tjelesnom zdravlju, vec cu vam ispricati  pricicu o jednoj maloj djevojcici i o njenom odnosu prema sebi i zapazanjima kako sami sebe tretiraju njeni 5-godisnji vrsnjaci.


Scena prva: Porodicni rucak. Za stolom sjede baka, djed, mama, tata i Nikolina. Nikolina je odusevljena zajednickim druzenjem, hranom, igricama sto je igrala sa bakom i sto joj je pomogla da postavi sto za rucak,a nesto prije toga je upravo vise puta napolju pokusavala nauciti kako se preskace konopac. Baka ju je pohvalila sto joj je pomogla i ona je sva ozarena, mama i tata su zapazili da se trudila uporno da nauci preskakaknje konopca i pohvalili je.
U jednom trenutku mala djevojcica , koja jos uvijek uci najosnovnije stvari u i o zivotu, pocinje da broji.
” 1, 2, 3, 4.. volim vas cetvoro, baku, djeda, mamu i tatu... i volim sebe”.
Iznenadjeno se pogledasmo, pa nasmijasmo, ja radosno, jer sam shvatila da je razumjela moje poruke o samoljubavi i samoprihvatanju koje sam joj pokusavala prije nekog vremena prenijeti.

Sljedeca scena: Vozimo se autom u blizini skole. Nikolina prica o svojoj skolskoj prijateljici  Sari koja kaze samoj sebi nakon sto pogrijesi: „Magarce glupi!”
„To je bas zabavno kada tako kaze i mi se svi smijemo”, prica dalje Nikolina odusevljeno.
„Sara je samo jedna djevojcica . ” Izbjegavam da kazem mala, jer je Nikolina vec misljenja da su oni u voj dobi vec veliki. ” i moze i ona nekad pogrisetiti, je l’da, kao i mi svi ostali”
„A da li je Sara magarac ili moze li  postati magarac ako ona nesto pogrijesi? Ili je ona samo jedna djevojcica koja ponekad nesto ne uradi bas kako bi zeljela?” Pokusavam naci rijeci da me tako malo, a vec promucurno dijete moze razumjeti.
„Ali mama, i Pinokio se pretvorio u magarca!”
„A je li Pinokio drveni lutak iz price ili je pravi djecak?”
„Lutak”odgovovara mala djevojcica. 
„U prici moze sve, lutak moze postati magarac kada nesto pogrijesi, a da li pravi djecak moze postati magarac?”
„Ali,maamaaaaaaaaa...” kroz smijeh kaze mala pametnica.
„Pa kako onda tvoja drugarica Sara moze od jedne greske postati magarica i to jos glupa magarica?” I tako smijemo se dalje i imitiramo magarce i Pinokia. A u sebi mislim koliko je tesko djeci da nauce da prihvate sebe i vole sebe bez obzira na greske i ocekivanja odraslih od njih.
A i odrasli ih uce tom osudjivanju sebe i pridavanju kojekakvih epiteta samom sebi. Takvih opisa i imena koja prestavljaju samoomalovazavanje i neprihvatanje sebe kao gresnog i obicnog ljudskog bica.

Scena treca:  Pred spavanje. Nikolina pocinje sebe udarati dlanom po celu.
 „Nikolina sta to radis?” Ona se smije : „Udaram se rukom u glavu , tako radi Janko u skoli ”.  
I eto opet jos jedan primjer kako djeca koja ce uskoro postati odrasli sami sebe povredjuju, svojim rijecima, osudama samog sebe umjesto da  osude svojih pogresake i da imaju za cilj da poprave ponasanja, a da i dalje vole i prihvataju sebe bez obzira na to kakvi jesu i koliko grijese.  
Nadam se da je ovo samo imitacija i da ce djeca prevazici prepreke ka sticanju samopouzdanja i samopostovanja. Jer kako da postanu zdravi odrasli ako su u stalnom stresu oko sopstvene vrijednosti.

A za stres znamo da je vazan faktor u razvoju i ispoljavanju mnogih bolesti. Nisam bas sigurna da neko posebno spominje samopouzdanje, samoprihvatanje, samoljubav kao faktor vazan za zdravlje, ali on mi se nekako tu podrazumijeva. Mada u realnosti nije tako.Ljudi, velika vecina njih, voli i cijeni sebe samo ako zadovolji neki svoj uslov, zahtjev koji postavi sam sebi, npr da budu savrseni, da budu najbolji, da nikada ne pogrijese, da imaju sve sto imaju drugi i jos malo vise.... 
I ako u tome ne uspiju, proglasavaju sebe glupim magarcima, idiotima, neuspjesnima, promaseni, itd. I naravno da se onda osjecaju lose, u strahu, depresivno ili se tjelesno razbole.

Zato sam ja danas pricajuci o zdravlju pricala o zdravom samopouzdanju i samoprihvatanju kao zastitnom faktoru zdravlja.







..................................................................................................................................................................
e-mail:moja_saveta@yahoo.com
skype:doktor SOS
...................................................................................................................................................................

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...