"Da se malo popravim" - Casica zestokog pica ujutro za bolji dan ili za sprecavanje apstinecijalne krize

Bilo je 9 sati ujutro. Sjedim u avionu. Dok se stjuardese priblizavaju sa kolicima sa osvjezenjem, cujem narudzbe: "votka.. 2 viskija..konjak.."
"Pa sta!"reci cete. "Neka se putnici malo opuste i osvjeze ! Ipak je to let avionom, pa znate kako se nesrece desavaju, mora da ih je malo strah od letenja..."



Da to bi bilo sve OK i naravno i dalje je OK, jer svako radi ono sto misli da je za njega najbolje i naravno snosi posljedice za to....samo da to nije tako rano ujutro. Na vase pitanje zasto odgovor je kratak. 

Pijenje alkohola ujutro je jedan od znakova zavisnosti.

Naime, osobe koje su postale fizicki zavisne od alkohola, pokazuju znakove apstinencijalne krize ako ne piju alkohol par sati ili ako su nakon pijenja velike kolicine alkohola znacajno naglo smanjile pijenje. 
Ove osobe cesto ujutro nakon sto su zbog spavanja par sati bile bez alkohola, mogu imati prve znake apstinencijalne krize kao sto su nervoza, nemir, podrhtavanje misica ruku i nogu, znojenje, mučnina, ubrzan rad srca, porast krvnog pritiska. Da bi se prekinulo ovo stanje neprijatnosti, pojavljuje se zelja za uzimanjem nove kolicine alkohola. Pijenjem alkohola ove tegobe nestaju i apstinecijalna kriza se smiruje.

Neki kazu da ujutro piju casicu-dvije da se "malo poprave". Eto, tako da znate sta to popravljanje znaci.

Ako sumnjate da pijete malo vise nego sto je dobro za vas ili vam je to neko rekao ili ako mislite da neko vama drag ima problem sa alkoholom imam za vas ovaj test AUDIT.

Mozete ga uraditi i anonimno i poslati mi odgovore ako zelite da vas posavjetujem sta da radite i kako da rijesite problem.



Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...