LIJEKOVI - koji lijekovi imaju najveci a koji najmanji rizik za povecanje tjelesne tezine

Lijekovi iz grupa antidepresiva i antipsihotika imaju razlicit uticaj na apetit i tjelesnu tezinu.

Zasto lijekovi dovode do debljanja  i o mjerama za sprecavanje znacajnog povecanja tjelesne tezine procitajte u tekstu o debljanju i lijekovima.

Nakon kratkorocnog uzimanja, tj. na pocetku lijecenja antidepresivi mogu dovesti do smanjenja apetita, ali njihova primjena duza od 6 do 12 mjeseci cesce dovodi do povecanja apetita i tjelesne tezine.

Ovdje moram napomenuti da se ovi lijekovi ne uzimaju "po potrebi" ili kratko, par sedmica ili mjeseci dok se osoba ne pocne osjecati bolje. Neophodno je uzimanje antidepresiva kroz duzi vremenski period, najkrace 6 do 12 mjeseci. Koliko tacno zavisi o vise faktora, a to sada nije tema ovog teksta. Zelim istaci da se ne preporucuje uzimanje antidepresiva "samo malo dok mi bude bolje" vec onoliko koliko je potrebno da se uspostavi odgovarajuca, ranije narusena, ravnoteza. A to traje i nekoliko mjeseci nakon sto je osobi postalo "dobro". Sto bi moglo znaciti da se nadjete  sljedecoj situaciji: pijete lijekove i osjecate se dobro i pri tome dobijate na tjelesnoj tezini. Zbog toga ne vidite razlog da nastavite dalje sa uzimanjem lijekova. Jer vam se cini da oni u tom momentu imaju samo nepovoljno djelovanje na vas (debljanje). Ako pocnete o tome razmisljati obavezno se savjetujte sa svojim psihijatrom o daljoj terapiji.

U sljedecoj tabeli je prikazan relativni dugorocni efekat lijekova iz grupe antidepresiva.

Efekat na tjelesnu tezinu
Antidepresiv
smanjenje
Bupropion, fluoxetine
povecanje
Umjereno: citalopram, duloxetine, escitalopram, sertraline, trazodone, venlafaxine
Relativno vise: amitriptyline, imipramine, mirtazapine, paroxetine, phenelzine
neutralan
Fluvoxamine, nefazodone, nortriptyline

Sto se tice antipsihotika, veci rizik od povecanja tjelesne tezine imaju oni novije generacije, tzv. atipicni antipsihotici.

Slijedi lista atipicnih antipsihotika od najveceg do najmanjeg rizika:
olanzapin - vise od 28% dobija na tjelesnoj tezini
clozapine - vise od 28 % dobija na tjelesnoj tezini
quetiapine- vise od 23 % dobija na tjelesnoj tezini
risperidon - vise od 18 % dobija na tjelesnoj tezini
ziprazidone-manje od 10% (neutralan)
aripiprazol -manje od 8 % (neutralan, nekad dovodi do smanjenja)

Npr. jedna analiza je pokazala da nakon uzimanja antipsihotika od 10 nedelja dolazi do prosjecnog povecanja tjelesne tezine od 4.45 kg na terapiji clozapinom, 4.15 kg olanzapinom, 2.92 kg sa sertindolom, 2.10 kg  risperidonom i 0.04 kg  ziprasidonom.

Od stabilizatora raspolozenja do povecanja tjelesne tezine mogu dovesti valproicna kiselina i litijum.

Posebno treba biti oprezan i pratiti povecanje tjelesne tezine ukoliko se uzimaju neki lijekovi zajedno, npr paroksetin i atipicni antipsihotici.

Izvor: 
www.currentpsychiatry.com
www.healthyplace.com , 
www.webmd.com , 
www.ncbi.nlm.nih.gov

..................................................................................................................................................................
e-mail:moja_saveta@yahoo.com
skype:doktor SOS
...................................................................................................................................................................

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...