OTPOR PROMJENI- sta mozemo nauciti od domino reakcije i komaraca

Once upon a time...nekada davno kada dam bila student prve godine medicine imali smo predmet biofizika.  Sada se ne sjecam bas nijedne od silnih formula sto smo morali nauciti. Sjecam se jedino da je to bilo jako zamorno sve memorisati i da smo ucili nesto u vezi primjene fizike na ugradnju proteza kuka. Ne znam da li taj predmet vise i ima na studiju medicine. Biofizika je ustvari bio predmet u kome smo ucili primjenu zakona fizike u medicini...u somatskoj medicini. A evo danas kao psihijatar nadjoh ovaj primjer kako zakone fizike mozemo primijeniti i u psihickom zivotu. To je domino lancana reakcija.
Koliko sam samo puta cula od svojih prijatelja, rodbine i mnogih mnogih pacijenata da se oni ne mogu promijeniti ili da se neko njihov ne moze promijeniti. Cak sta vise i ja sam to nekada davno vjerovala, jer su me ucili da je to istina. 
Iza ovoga vjerovanja stoji uvjerenje  da je samopromjena previse teska i bolna ili cak nemoguca, jer zahtijeva previse stalnog napora i truda, a da moze dovesti i do posljedica kojih se covjek plasi, a koje je bolje izbjeci.
Tako mi prica jedna mladja zena, majka dvoje djece, nezaposlena, da je muz vara i psihicki maltretira. "Nikome on ne polaze racune, radi sta hoce. Ja nemam kud, nema mi ko pomoci, ne mogu ga promijeniti. Trpim i cutim, sta cu, takva sam, ne mogu se promijeniti". 
Evo jos malo primjera za otpor promjenama i niskoj toleranciji na frustraciju. Koliko ste puta sa voljom nesto poceli, a onda pred prvom preprekom zastali ili odustali od svog cilja, npr. da smrsate ili da zavrsite nesto na vrijeme. Neki npr. traze savjet doktora, a onda ga se ne pridrzavaju i time se njihovo zdravstveno stanje pogorsava.
A sada pogledajte ovaj video i zamislite da ste prva domino plocica u nizu . Mozete takodje zamisliti i da je neka vasa aktivnost, prvi korak ka nekom cilju ta prva mala domino plocica.

Ako vam je potreban prevod sa engleskog u desnom donjem uglu namjestite prevod na zeljeni jezik. Mada i bez znanja jezika poruka je jasna, cini mi se !

Nelson Mandela je rekao: 
Isto se odnosi i na promjene koje mozemo uciniti sa sobom, sami, uz pomoc bliskih osoba ili terapeuta (skype: doktor SOS) tokom psihoterapije. I na promjene koje mozemo pokrenuti kod drugih ljudi. 
Cak i mala promjena na pocetku, kao malecna domina, moze dovesti do velikih promjena, ako se sve poslaze na pravo mjesto i u pravo vrijeme. I jos uz malo truda, upornosti, znanja i podrske  promjena moze da se brzo i na zadovoljstvo rijesi.
..................................................................................................................................................................
e-mail:moja_saveta@yahoo.com
skype:doktor SOS
...................................................................................................................................................................

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...